Κρατικοποιείστε όσους παίζουν με κράτη

Εκτύπωση
PDF

Ασφαλώς γνωρίζετε πως οι καταθέσεις των απλών καθημερινών πολιτών, μέσω της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διέσωσαν από βεβαία κατάρρευση τους χρηματοπιστωτικούς και ασφαλιστικούς κολοσσούς.

Για τον πρωτοετή της Πολιτικής Οικονομίας, οι κρατικοποιήσεις και γενικώς οι ενεργές ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν για να περισωθούν τα οικονομικά υπερμεγέθη της νεο-φιλελεύθερης έπαρσης, αποτελούν έργω απάρνηση των αρχών του νεο-φιλελευθερισμού και σηματοδοτούν την χρεοκοπία του.

Η επαγγελία της υπερανάπτυξης των μεγεθών της Αγοράς ( και των καταθέσεων των managers ) μέσα από την «προσωρινή» περιθωριοποίηση του  1/3 ή των2/3 της κοινωνίας και η προσμονή πως τα ίδια τα μεγέθη της αγοράς, η δυναμική της αγοράς θα συμπαρασύρουν εν καιρώ ολόκληρη την κοινωνία στην ανάπτυξη, αποδείχθηκε επαγγελία ιστορικά ανεδαφική και κοινωνικά καταστροφική.

Εν τούτοις, οι ίδιες οι διασωθείσες χρηματοπιστωτικές υπερεθνικές, αφού κατοχύρωσαν την θέση τους, επιδίδονται στα γνωστά παιχνίδια δομικής τοξικότητας, παίζοντας κατουσίαν όχι με τις συμμετοχές των πελατών τους, αλλά με υποστάσεις κρατών, όπως η Ελλάδα.

Η υπόθεση με τα CDS ( credit default swaps ) που απασχόλησε εκτεταμένα τον δημόσιο διάλογο τις τελευταίες μέρες δεν είναι καινοφανής. Κρατάει κάμποσο καιρό. Απλώς η αποδοχή από μέρους μας των όρων του νέο-φιλελεύθερου ελντοράντο δεν άφηνε περιθώρια για έγκαιρη αντίδραση. Derivatives και CDS δηλαδή τιτλοποιημέναπροϊόντα κατά της επισφάλειας των υποχρεώσεων   μιας χώρας, οι κάτοχοι των οποίων κερδίζουν υπεραξίες από την προεξοφλούμενη από τις αγορές αρνητική πορεία ή ενδεχόμενη χρεοκοπία ( ακόμα καλύτερα ) της χώρας αυτής, έχουν προ πολλού κατακλύσει την αγορά. Και δυστυχώς είναι πολύ εύκολο, όταν διαθέτεις χειραγωγούμενα media, να καταρρακώσεις την εικόνα μιας εθνικής οικονομίας.

Ζητούμενη παραμένει η αντίδραση ( θα έλεγα αντίσταση ) των πολιτικών ηγεσιών σε ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπαινίχθηκε την ανάγκη μιας αυστηρότερης πολιτικής έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ( και εννοώ πρωτίστως τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ) συνεχίζουν να παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Πολύ περισσότερο καθώς γερμανική τραπεζική ατμομηχανή εμπλέκεται άμεσα με την υπόθεση των CDS για το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο και με τον διασυρμό της χώρας.

Αλήθεια με ποιο τρόπο επιδιώκει κανείς την επιζητούμενη αυτονομία της Πολιτικής έναντι των επιχειρήσεων όταν η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, η υποχώρηση των απαιτήσεων στα αποθεματικά των τραπεζών, η ανοχή στην υπερμεγέθυνση υπερεθνικών κολοσσών μέσω επιθετικών mergers και από την άλλη η αμηχανία των πολιτικών ηγεσιών εμπνέουν και κινητροδοτούν την ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος κρατικών οντοτήτων;

Για ποιάν αυτονομία της Πολιτικής ( άρα της κοινωνίας ) αγωνιούμε, όταν συνεχίζεται η ανοχή πολιτικών ηγεσιών απέναντι στη δυνατότητα χρηματοπιστωτικών και άλλων κολοσσών να συσσωρεύουν κέρδη τα οποία υπερβαίνουν τα ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα δεκάδων κρατών;

Οι σύγχρονες κοινωνιοκεντρικές πολιτικές δυνάμεις, εάν υπάρχουν, οφείλουν να θέσουν πλέον επιτακτικά και αγωνιστικά το ζήτημα του θεσμικού ελέγχου των επιχειρηματικών μεγεθών και το ζήτημα της κρατικοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Να επανενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς ελέγχου στην ασύδοτη διακίνηση κεφαλαίων μέσω hedge funds,η οποία όχι μόνο δεν οδήγησε στην ανάπτυξη και ευημερία των λαών, αλλα απλώς απογείωσε αποκλειστικά τις αποδοχές των managers, και αντιθέτως διέρρηξε παντού την κοινωνική συνοχή και οδήγησε στην εξαθλίωση περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Όσο και αν η Ιστορία δικαίωσε τα οικονομικά μοντέλα ιδιωτικής πρωτοβουλίας απέναντι στις εφαρμογές του κεντρικού σχεδιασμού, άλλο τόσο κατέδειξε πως η ρυθμιστική παρουσία του κράτους και ο λελογισμένος έλεγχος των δυνάμεων της αγοράς αποτελούν προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας.

Αυτό που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται οι απολογητές του νέο-φιλελευθερισμού είναι ότι η ελεύθερη αγορά όταν μετατρέπεται σε ασύδοτη αγορά αδυνατεί να αυτοπεριοριστεί.  Αδυνατεί να επιβάλλει μόνη της ηθικούς ( με την πολιτική έννοια του όρου ) φραγμούς. Χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν υφίσταται κοινωνία. Απλώς αποθεώνεται η ζούγκλα. Αποθεώνεται η επερχόμενη συμφορά, που για τον Δημόκριτο είναι ο διδάσκαλος των ανόητων ( « για τους ανόητους δάσκαλος δεν είναι η λογική αλλά η συμφορά »).

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την ενεργό ρυθμιστική παρουσία του κράτους καλούνται να τροχοδρομήσουν την ουσιαστική ανάπτυξη και την δημιουργική( παραγωγική ) επιχειρηματικότητα  αντί του παγκοσμιοποιημένου τζόγου των hedge funds. Ιδιαίτερα δε για τα καθημάς, ένα πρώτο μέτρο καλής κρατικής και τραπεζικής προαιρέσεως προς την καθημαγμένη « φυλή των χρεωστών », κατά Bauman, θα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και η μείωση κατά 50% των μηνιαίων δόσεων. Το μέτρο αυτό θα ανακούφιζε οικογένειες και επιχειρήσεις, θα διευκόλυνε τους δανειολήπτες να οργανώσουν ευχερέστερα τις υποχρεώσεις τους, αλλά και στις τράπεζες θα πρόσφερε την δυνατότητα να αποκλιμακώσουν τις επισφάλειες και να ενισχύσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής.

Posted byPRESS-GR.blogspot.com

Серией поворотов они замедлили ход, снова перешли на быстрый, опять на медленный.

Я попробовал двинуть ими, сперва вверх, потом вниз.

Аззи жаловался на воплощение Судьбы, которой подчинялись и боги, и смертные.

Ходили слухи, что Грегори почти совсем слепой, хотя он всегда держал свои подернутые производственной структуры сельскохозяйственного предприятия">Обоснование рациональной производственной структуры сельскохозяйственного предприятия"пленкой глаза широко раскрытыми, будто видел все вокруг в первый раз после легкой дремоты.

Все вернулись в мгновение ока; все, кроме волынщика на вершине холма.

На плечах висел рыже-коричневый плащ.

Впервые "Скачать песню обернись"с того дня, как ее покорила роковая "скачать песню я да ты да мы с тобой"краса Лайонела, Энн увидела его целиком; и любовь соскользнула с нее, как "скачать игру винкс свидание стелл"платье.

Он начал "отделка бань под ключ"осторожно ощупывать каждое утолщение.

Конечно, я и понятия "Скачать джиган клип"не имел, сколько лет он уродовал его.

Мне лучше сделай наоборот, попросил я, садясь в большое, "игры гладить одежду"мягкое кресло-качалку.

И вот в системе виллисов, "песня ах эта свадьба скачать"вдали от орбиты их родной планеты, пояс астероидов стал собираться в нечто, напоминающее планетоид.

Машин "скачать касту все альбомы"на улицах почти не осталось, и я прибавил скорость.

На самом деле ему больше всего хотелось "Книга для учителя к учебнику англ. яз. для 2 кл." успокоить Лали, которая все еще тревожилась, не "Хатха-йога для начинающих" зная толком, чем кончилось происшествие.

Единственным затруднением остаются "Жакеты джемпера кардиганы" эскимосы, которые тормозят работу наших "Хворый пес" местных органов.

Да, именно это я и хочу сказать.

Поставил его сам Легро, выступив "Богданов-Бельский" в качестве оратора.

Отцы смотрели на них "Экономическое право Хрестоматия т.2" застывшими от скорби глазами, с "Смешная азбука" выражением беспомощности и отчаяния на суровых лицах; они знали, "Пароварка" что не в силах изменить свою участь, не в силах отвратить "Восточные сладости" удар, какое бы решение ни приняли окружавшие их "История искусств Северное Возрождение" бессердечные негодяи.

Мы опоздали дикари ускользнули, уведя у нас из-под носа своих пленниц!