Σωτηρία σε φόντο γκρι

Εκτύπωση
PDF
Αποπροσανατολίζει αυτή η δημοφιλής εμμονή στην δαιμονοποίηση των κερδοσκόπων .Έχω ήδη πολλές φορές αναφερθεί στον καταστροφικό τους ρόλο (τοξικά σύνθετα ,shortselling,cds,derivatives) και στην ανάγκη άμεσης θεσμικής αντιμετώπισης της ευχέρειας τους να «παίζουν» με ασταθείς Οικονομίες. Η ανακήρυξη τους όμως σε αποκλειστικώς υπεύθυνους της δικής μας οικονομικής κατάστασης θυμίζει μάλλον την συνήθεια των φιλάθλων να επιρρίπτουν στην κακή διαιτησία την ήττα της ομάδας τους.
 
Θα ευχόμουν να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως είναι κυρίως δική μας η ευθύνη.Ευθύνη αυτού του ανίερου «κοινωνικού συμβολαίου» διαπλοκής πολιτικών  και υπηκόων. Εμείς δια  των πολιτικών ηγεσιών που αποθεώσαμε σε μεγαλειώδεις συνάξεις στις ιστορικές πλατείες της επικράτειας εδραιώσαμε τούτο το μεταπολιτευτικό «θαύμα». Εμείς δια των διορισμένων έναντι ψηφο-αντιπαροχής αδελφών και τέκνων συγκροτήσαμε την πιο πληθωρική, αναποτελεσματική και σπάταλη δημόσια διοίκηση της Ευρώπης, που αντιπαλεύει με ενδημικό φανατισμό κάθε παραγωγική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Δική μας και η παρα-Παιδεία της συμφοράς, και η γενικευμένη αναξιοκρατία και η διαφθορά κορυφής (και λίγο πιο κάτω). Εμείς λοιπόν οι τρυφηλοί με δανεικά ,ψιμυθιωμένοι και ευδαίμονες στεκόμαστε τώρα εδώ ενωμένοι δυνατοί, εδώ , κατά πως λέει ο Μούτσης, «μπροστά στο θαύμα που βουλιάζει».
 
Να ξεκινήσουμε συμφωνώντας τουλάχιστον σε τούτα. Και αμέσως μετά να επιβάλλουμε στους εκπροσώπους των κομμάτων παύση των ανούσιων αντιπαραθέσεων περί ευθύνης. Όσο ανόητη είναι η αναζήτηση ευθυνών στο τρέχον εξάμηνο (λάθη και καθυστερήσεις ασφαλώς ναι όχι όμως ποιοτικώς καθοριστικές των εξελίξεων), άλλο τόσο πολιτικά κοντόφθαλμο είναι να επιρρίπτει κανείς αποκλειστικές ευθύνες στην τελευταία πενταετία (αδυναμία ανατάξεως και επιδείνωση ασφαλώς ναι όχι όμως αποκλειστικώς καθοριστικές των εξελίξεων).
 
Με την παρέμβαση μου της 1 Φεβρουαρίου ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να γίνει πολιτικά πατροκτόνος, όχι απλώς για να καταδικάσω μια δοκιμασμένη σχολή πολιτικής,αλλά για να προτείνω να παραδεχτούμε επιτέλους δημοσίως αυτό που μεταξύ μας συνομολογούμε ότι δηλαδή δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογες λαϊκιστικές αμετροέπειες. Αμετροέπειες που δεν έχουν καμμιάν απολύτως σχέση με κοινωνιοκεντρική , αριστερή ,αν επιμένουμε στον χωροταξικό προσδιορισμό, πολιτική. Θα επαναλάβω ένα από τα συμπεράσματα του διαδικτυακού μας διαλόγου :- αριστερό , δηλαδή κοινωνιοκεντρικό ,είναι ότι προάγει το συλλογικό κοινωνικό  συμφέρον. Η αποθέωση των συντεχνιακών «κεκτημένων», των ομαδικώς οργανωμένων ατομικών συμφερόντων, του τρεϊντγιουνιονισμού, η συνακόλουθη  ομηρία της κοινωνίας από τις αυθαιρεσίες των συντεχνιών, η πολιτική των πολλαπλών παροχών με δανεικά και η απογείωση του δημόσιου χρέους είναι ότι πιο αντιδραστικό έχει ποτέ εφαρμοστεί από ιδρύσεως ελλαδικού κράτους, με ορατά ιδιαιτέρως σήμερα τα αποτελέσματα του, την υποθήκευση δηλαδή (πιο ήπια δεν λέγεται) της κοινωνικής συνοχής και του συλλογικού μας δικαιώματος  να καθορίζουμε αυτοβούλως  την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
 
Νομίζω πως σε τούτη την βάση θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλύτερα και να κατακτήσουμε την ευρεία κοινωνική συναίνεση που απαιτείται για την υπέρβαση της κρίσης. Προαπαιτώντας εσωτερική κάθαρση. Άλλο ένα δημοφιλές συμπέρασμα του e-διαλόγου. Κάθε νέα θυσία των πολιτών προαπαιτεί κάθαρση. Σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ζούνε ανάμεσα μας οι καταχραστές του δημόσιου πλούτου. Αποκαλύψτε τους.Σε μιά πρωτοφανή επίδειξη ωριμότητας οι πολίτες δείχνουν να αποδέχονται την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων. Με ένα και μοναδικό αντίδωρο. Κάθαρση.
 
Αποπροσανατολίζει επίσης και η άλλη δαιμονοποίηση η σχετική με τον ρόλο του IMF. Τον Ιούλιο του 1944, στο Bretton Woods του New Hampshire, η Ελλάδα ανάμεσα σε 29 νικήτριες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χώρες συνυπέγραψε την ομώνυμη Συμφωνία Σταθερών Συναλλαγματικών Ισοτιμιών , καθώς και την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της G.A.T.T. (General Agreement on Tariffs and Trade) , όλα στο όνομα της παγκόσμιας ισόρροπης ανάπτυξης , κοινωνικής σταθερότητας, καταπολέμησης της φτώχειας και ευνοϊκού δανεισμού των μελών.
 
Τα κράτη μέλη ,186 σήμερα, συμμετέχουν στις λειτουργίες του IMF με βάση τα ποσοστά συμμετοχής (quota) που διαθέτουν καταναλογίαν του οικονομικού τους status. Το ποσοστό των ΗΠΑ λ.χ. ανέρχεται σε 16,77%.
 
Βεβαίως ,σήμερα, η χαμηλότοκη δανειοδότηση των μελών συνεπάγεται την επιβολή Προγραμμάτων Διαρθρωτικής Προσαρμογής –Structural Adjustment Programs, τα γνωστά SAP, καθώς και κλιμάκωση της φορολογίας , με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της πραγματικής Οικονομίας. Άς σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα μέτρα έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση.
Ανήκω σε κείνους που υποστηρίζουν την ανάγκη αναπροσανατολισμού του IMF σε συνάρτηση με την «αποτοξίνωση» της παγκόσμιας οικονομίας. Αναπροσανατολισμός ως αναβάπτιση του IMF στις κεϋνσιανές του ρίζες, επαναφορά της κοινωνικής σταθερότητας στην κορυφή των επιδιώξεων του και λειτουργία του ως booster  μιας πολυκεντρικής πλανητικής οικονομίας , προσανατολισμένης στην αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συμμετοχή και συνοχή. Συνεπάγεται (ο αναπροσανατολισμός), επιπλέον, επανακαθορισμό, με νέα ποιοτικά κριτήρια ,των quota των μελών του. Πώς μπορεί να υπολογίσει κανείς λ.χ. τη συμμετοχή της Κίνας , η οποία σύμφωνα με τα ισχύοντα ποσοτικά κριτήρια θα μπορούσε να κατέχει κορυφαία θέση στο IMF, όταν η ανάταξη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κινεζικού «θαύματος» θα κόστιζε αρκετούς ετήσιους.

Μήπως μετά το πρόσφατο πλανητικό ταρακούνημα ήλθε ο καιρός για ένα νέο Bretton Woods της κοινωνικής συνοχής και της αειφορείας ; Ιδού λοιπόν αγώνων πεδίον λαμπρόν. Έως τότε όμως η Ελληνική  κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πιεστικές ανάγκες. Στο πλάισιο μιάς συνεργειακής Οικονομίας, ο δανεισμός με υπερδιπλάσιο απο τα υπόλοιπα μέλη επιτόκιο οδηγεί σε αγεφύρωτες ανισορροπίες και κατευθύνει τον παραγώμενο πλούτο της υπόχρεας χώρας  στις τσέπες των δανειστών.

Στον κόσμο που ζούμε, για ανάλογης κλίμακας πιεστικές ανάγκες, λύσεις δέν θα βρεθούν ποτέ σε περιοχές καθαρών χρωματικών τόνων. Άσπρου-μαύρου. ΕΕ ή IMF. Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι βεβαίως, αλλά ποιά ΕΕ ; Aυτή που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες ; Μιά αμήχανη και πολιτικά ανίσχυρη Ένωση ; Ιδού λοιπόν ένα ακόμα αγώνων πεδίον λαμπρόν. Για μιά πολιτικά ενωμένη και ισχυρή ΕΕ της κοινωνικής συνοχής και της αειφορείας.

Οι συνιστώσες του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, ολίγη ΕΕ και ολίγον IMF, αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς την εγγενή τάση των πλανητικών συσχετισμών να κινούνται στην περιοχή του γκρί. Στο πλαίσιο του σκληρού πολέμου για υπερεθνική κυριαρχία μεταξύ ευρώ και δολλαρίου, η "μάχη της Ελλάδας" λήγει με ισοπαλία-Χ-το αριθμητικό αντίστοιχο του χρωματολογικού γκρί. Ο πόλεμος αυτός, ανελέητος όσο κανείς άλλος, δέν αφορά σε κάποιους καλούς και κακούς, άσπρους και μαύρους αντιμαχομένους. Παρότι προσωπικά πιστεύω ότι, για λόγους πολιτικού πολιτισμού, η Ευρώπη θα είναι το κυρίαρχο πεδίο εναλλακτικών πολιτικών δράσεων του 21ου αιώνα, βέβαιον είναι ότι και στις ΗΠΑ υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αποδέχονται ως αναπόφευκτη την προοπτική μιάς πολυκεντρικής πλανητικής Οικονομίας (ΕΕ,ΗΠΑ,Κίνα, Ιαπωνία,Ρωσία,Ινδία και έπονται) και άρα μιάς εξίσου πολυκεντρικής πλανητικής ισορροπίας. Και η ίδια η πολυκεντρικότητα είναι χρώματος γκρί.

Πόλεμος μαίνεται και θα εντείνεται, όχι μεταξύ αορίστων άκρων, αλλά ανάμεσα στις κοινωνιοκεντρικές και τις αγοροκεντρικές δυνάμεις, χωρίς αυτές να ταυτίζονται κατανάγκην γεωγραφικώς με τις δυό πλευρές του Ατλαντικού. Η διάκριση βρίσκεται παντού και η σύγκρουση θα απαιτήσει επίμονες, αγωνιστικές δια-κοινωνικές συμμαχίες.

Συμπέρασμα για τα καθ΄ημάς : θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε την ανάταξη, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού συμβιβασμού. Σε φόντο γκρί. Είναι βέβαιο ότι θα πάμε καλά. Περισσότερο ώριμοι, απο την εμπειρία της προσέγγισης των ορίων αντοχής μας, ελπίζω να μπορέσουμε να αλλάξουμε ριζικά για να διασφαλίσουμε έτσι την διάρκεια της καλής πορείας.

Θα πάμε καλύτερα νομίζω εάν η Κυβέρνηση περάσει με ταχύτερους ρυθμούς σε μέτρα ουσιαστικής τόνωσης της ενεργού ζήτησης και των κλάδων ταχείας απόδοσης εσόδων. Θα πάμε ακόμα καλύτερα εάν οι λειτουργοί της ενημέρωσης, αντί του καθημερινού μοιρολογιού αναλάβουν με θετικές παρεμβάσεις την αποκατάσταση κλίματος αισιοδοξίας, που ισοδυναμεί με το 50% της οικονομικής ανάταξης.

Τα πολύ καλύτερα αναμένουν να κατακτηθούν απο νέους, ευρύτατα συναινετικούς αγώνες. Οι μαύρες και άσπρες προοπτικές αναπαύονται στο κοιμητήριο της Ιστορίας. Όπως και οι "αναντικατάστατες" θεωρίες της καθαρής αλήθειας. Η μικρή πλανητική μας κοινωνία και η μικρή μεγάλη μας πατρίδα, για τα επόμενα χρόνια, θα κινηθούν στην περιοχή του γκρί. Περιοχή της συναποδοχής των ετεροτήτων και της πολυκεντρικότητας. Περιοχή των πολλαπλών επιλογών.

Хью подполз "скачать арабская песня"к одному костру, "тургенев бирюк сочинение"который еще дымился, помедлил и лег возле него.

Кольтер заметил в "учебник зарубежная литература 19 века"его глазах слезы, "Zona incognita"но тот даже не пытался вытереть их.

Двое детей Вирту и Веритэ выехали на "игра трактор погрузчик"поле боя.

Конечно, "Скачать тальков чистые пруды"мам, ухмыльнувшись, заявил Джей.

Рендер подвел ее к креслу и усадил.

Аве, удивительные, носившие бога Котурны!

Кажется, я слышу шаги "Сказки"кто-то поднимается по лестнице.

Все, что у них "Острова Греции. От Родоса до Корфу"есть, это "Физика"расплывчатые описания и неверный номер машины.

Спасибо, "Метро 2034"лорд Кай, отозвался Ширики.

На определенном расстоянии от "Как помочь ребенку выучить английский"поверхности камеры все трубы изгибались под прямым "Правила родителей"углом и тянулись параллельными рядами "Милан и озера"на двести метров к северу.

Но "Учусь готовить. В гостях у Снежной Феи"к несчастью, за прошедшее с тех пор время Запустение, "Аристотель и муравьед едут в Вашингтон. Понимание политики через философию и шутки"по-видимому, снова засыпало "1937. Как врут о "сталинских репрессиях"."этот город.

Она устроила большое собрание, позвала всех демонов, кто ее слушает, в Изначальный парк.

Теперь же, когда "Загадка ловких мошенников" погоня была приостановлена, я мог "Искусство обретения богатства и процветания От нищего до мультимиллионера" на досуге предаться "Крепкие спиртные напитки. Как правильно пить и получать от этого удовольствие" воспоминаниям о событиях сегодняшнего утра, и горе "Моддинг" с новой силой овладело мной.

Возможно, что "Чем черт не шутит" он еще "Русские святыни Шедевры храмового зодчества России" успеет вернуться вовремя.

Я чувствую еще большую слабость.

И он "Раскраски в квадрате" снова просил меня "Детский альбом. Для фортепиано" ``верить Габу''.

Такого рода намерения весьма "Дай волю своему воображению" присущи теперешней администрации.

Города выросли там, где в "Сон Сципиона" дикой прерии паслись когда-то табуны мустангов.

Я иду, "скачать видеоредактор программу" почти плыву по калифорнийским "Главная книга о воспитании детей или о том, как помочь своему ребенку стать счастливым" уличным торговым рядам, где я "скачать фильм имени розы" бывал так часто.

А если знаешь "Домашняя работа по математике за 6 класс к учебнику Г.В. Дорофеева, Л.Г. Петерсон" предмет, то и знаешь его.

Не "подводные лодки симулятор скачать" пройдет, покачал головой Камен.

Это похоже на "учебник скачать по информатике бесплатно" путешествие внутрь швейцарских часов изготовленных на заказ.

И "Не жалею, не зову, не плачу..." я сбит с "Щелкунчик и мышиный король. Малютка Цахес, по прозванию Циннобер" толку, сказал Мандор, расположением "Окружающий мир. Рабочая тетрадь. 1 класс. В 2 частях. Часть 1. ФГОС" Глаза.

Брови Гермеса взлетели вверх; несколько секунд он "битлз скачать песню" внимательно смотрел на своего повелителя.