Εισηγήσεις-Δημοσιεύσεις

Με αφορμή την ανάρτηση από το Press.gr (16-1-2011) συνοπτικής αναφοράς της protovuliadialogou σε παλιότερη παρέμβαση μου (2008) ,σχετική με τον ρόλο των λεγόμενων «οίκων αξιολόγησης», θεωρώ χρήσιμο για τον δημόσιο διάλογο να σταθούμε λίγο συστηματικότερα στο ζήτημα αυτό. Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε καταρχήν ότι στην υπαρκτή Δημοκρατία , όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί αλλά και όσοι ιδιωτικοί επηρεάζουν άμεσα και αποφασιστικά τα δημόσια πράγματα, αρύουν την δημοκρατική τους νομιμοποίηση από τους θεσμούς της ενεργού Κοινωνίας. Δεν επιβάλλονται αυθαίρετα, δεν λειτουργούν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα. Υπόκεινται σε κανόνες, στον δημόσιο έλεγχο και την απολογιστική κριτική.

Περισσότερα...

Την εποχή της «επαγγελίας της δυνατής επανάστασης», δεν ήταν αβάσιμη η προβολή του Σοσιαλισμού ως «καθεστώτος αφθονίας». Έστω και ως άσκηση πολιτικής θεωρίας διέθετε ρεαλιστικό υπόβαθρο. Το 1848, οι πλανητικοί πόροι αρκούσαν για να χαρίσουν αφθονία αγαθών στους 1,24 δις κατοίκους του πλανήτη, με μόνα προαπαιτούμενα την δίκαιη και ορθολογική κατανομή του πλούτου.

 Βέβαια, όλη αυτή η Κοινωνιολογία της Επάρκειας και της ικανοποίησης υλικών αναγκών, η οποία, περιέργως(;), αφορούσε και στους δύο πόλους, φιλελευθερισμό και σοσιαλισμό, βασίστηκε πάνω σε συγκυριακούς συσχετισμούς μεταξύ ανθρωποδράσεων και πόρων, συσχετισμούς που εν τω μεταξύ ξεπεράστηκαν από την ιστορική διαδικασία που συντελέστηκε και συντελείται, τόσο με τα Συστήματα Ανάπτυξης, όσο, και, κυρίως, με τους ρυθμούς ανάλωσης των πόρων. 

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
 
Πολλοί φίλοι του διαδικτυακού διαλόγου επιμένουν πως, την εποχή των Μνημονίων, οι κοινωνικοί αγώνες φαντάζουν μαρτυρικοί και αδιέξοδοι. Μια φίλη μάλιστα τους χαρακτηρίζει Προμηθειακούς και Σισύφειους. Είναι όμως έτσι ;

Ο Προμηθέας αμφισβητεί την Τάξη και ,συνειδητά, προκαλεί την Ανάγκη, υπόκειται στην Ανάγκη. Αθάνατος ο ίδιος συμμαχεί με τους θνητούς ανατρέποντας έτσι την ισορροπία της Τάξης.

 

Περισσότερα...

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως εμπράκτως αμφισβητούν τα δικαιώματα των πολιτών στην επιχειρηματικότητα , την διακίνηση αγαθών και την θέρμανση. Λίγες εκατοντάδες παντοειδώς βολεμένων παραλύουν την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Αποσυντονίζουν την αγορά, την στιγμή που επιζητείται συνολική κοινωνική συνδρομή για την ανάταξη της ελλαδικής οικονομίας.

Περισσότερα...

Τα νέα μέτωπα

Εκτύπωση
PDF

Πολλοί καλοί φίλοισυμμέτοχοι  στον διαδυκτιακό διάλογο της protovuliadialogou ,μου ζήτησαν να τοποθετηθώ πάνω στο εξαιρετικώς επίκαιρο ζήτημα των νέων μετώπων σύγκρουσης. Αυτά που διαγράφονται και παγιώνονται ,μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του ΄08 σε ΗΠΑ και ΕΕ και την  πρόσφατη κρίση της Ευρωζώνης , σε δια-περιφερειακό και περιφερειακό-ελλαδικό πεδίο...

 

Περισσότερα...