Εισηγήσεις-Δημοσιεύσεις

ΕΥΡΩΠΗ : ΜΕ ΤΙΣ «ΑΓΟΡΕΣ» Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ

Νίκος Δόικος           28 Φεβρ 201

Αγωνία για «το μέλλον της κεντροαριστεράς».Θα μπορούσε κανείς να συζητάει μερόνυχτα για την σημασία των όρων «κεντροαριστερά» και «κεντροδεξιά».

Ο γράφων είναι φανατικός (μόνο σε τούτο) πολέμιος των υπερ-απλουστεύσεων. Σήμερα, όμως, τα αντίπαλα στρατόπεδα αναδύονται με πρωτόγνωρη σαφήνεια και προφανείς στοχεύσεις :- αγορο-κεντρικές δυνάμεις από δω, κοινωνιο-κεντρικές δυνάμεις από την άλλη. Δυο ξεκάθαρα, παγιωμένα οικονομικά και πολιτισμικά συστήματα. Δυο συνειδησιακές και βιωματικές επιλογές. Η πρώτη, προς το παρόν, κυρίαρχη. Και, φυσικά, με βιωμένες από όλους τους λαούς τις στοχεύσεις της (όπως η δική μας κρίση). Η δεύτερη αναδυόμενη, δειλά δειλά, ως επαγγελία ρήξης και ανατροπής.

Πόση ευχέρεια πολιτικής χωροταξίας προσφέρεται από μια τέτοιας κλίμακας και σημασίας αντιπαράθεση ;

Νομίζω πολύ περιορισμένη. Είναι πλέον προφανής η ανάγκη ευρύτατων ενδο-κοινωνικών και δια-κοινωνικών συμμαχιών, απέναντι στον οικονομικό και πολιτισμικό ολοκληρωτισμό, που ήδη βιώνεται στην πιο επιθετική εκδοχή του, με την  διεθνική Ελίτ να τζογάρει κυριολεκτικά στην κατάρρευση ολόκληρων κοινωνιών.

Να καταργεί βιαίως τα στοιχειώδη δικαιώματα αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσης.

Είναι άραγε εφικτή μια ανάλογη, ευρύτατα συναινετική πολιτική συμμαχία στην ΕλλάδαΚαλύπτουσα σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος ; Με την προϋπόθεση ότι θα κινηθεί συγχρόνως και παράλληλα με μιαν αντίστοιχη δια-κοινωνική συμμαχία στην Ευρωζώνη ; Για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης ; Για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού New Deal οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής αυτονομίας ;

Τα απανωτά λάθη της Commission και του IMF, αναφορικά με την διαχείριση των δημοσιονομικών, νομίζω διαμορφώνουν προϋποθέσεις ριζικής επαναξιολόγησης πολιτικών.

Κάτι πρέπει να λένε τα εκλογικά αποτελέσματα της Ιταλίας. Σίγουρα πάντως ότι η οργή ξεχείλισε. Ότι οι αντι-αναπτυξιακές εμμονές για δημοσιονομική πειθαρχία μέσω μέτρων εγχώριας υποτίμησης οδήγησαν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες σε οικονομική ασφυξία και προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Και, ως γνωστόν, η ανέχεια δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος ψύχραιμων πολιτικών αποφάσεων.

Η Ελληνική κοινωνία καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει δύναμη και θέληση να στήσει από μηδενική βάση σοβαρό Κράτος, ευέλικτη, σύγχρονη και παραγωγική Δημόσια Διοίκηση, αειφόρο Οικονομία και, δι’ αυτών, Κοινωνία συνοχής. Το πρόβλημα της Ελλάδας αρχίζει ακριβώς εκεί που τελειώνει η επιτυχής διαχείριση Χρέους και Ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως δε η Ευρωζώνη καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θεραπαινίς όσων διαθέτουν την ευχέρεια να σκηνοθετούν καταρρεύσεις οικονομιών και κοινωνιών ακριβώς επειδή επενδύουν στην προοπτική των καταρρεύσεων.

Να αποφασίσει εάν θα είναι με τις «αγορές» ή με τους λαούς της. Γιατί συμβιβασμός ανάμεσα σε τούτα τα δυο δεν γίνεται.

Είναι αναπόδραστη πλέον η Ρήξη.

Όλες οι εξελίξεις καταρρίπτουν το επιχείρημα πολιτικών ηγεσιών ότι είναι, δήθεν, μονόδρομος ο συμβιβασμός με την «λογική» των «αγορών», η πειθαρχία στις υποδείξεις των «οίκων αξιολόγησης», η υποταγή στο σύστημα της ασύδοτης κερδοσκοπικής αφασίας. Να παραμένεις δηλαδή απαθής και ψύχραιμος μπροστά στις επαναλαμβανόμενες υποβαθμίσεις οικονομιών της Ευρωζώνης από οίκους «αξιολόγησης» όταν γνωρίζεις πως οι ίδιοι οι αξιολογητές διαθέτουν το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο των επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες επενδύουν στην υποβάθμιση των εν λόγω οικονομιών.

Κοντολογίς να σου λένε κατάμουτρα πως «είσαι βλάκας» κι εσύ να απαντάς «ευχαριστώ». Και οι Ευρωζωνικές ηγεσίες να καμώνονται τις ανήξερες. Έλεος.

Κοινωνίες και Οικονομίες μπορούν να αυτονομηθούν από την ασφυκτική χειραγώγηση των «αγορών» όταν συναποφασίσουν να ενεργοποιήσουν ένα πολυκεντρικό χρηματοδοτικό μοντέλο, να εξορθολογήσουν τις δαπάνες και να εκμεταλλευτούν, σε συνεργατική βάση, τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις τους. Αξιοποιώντας, παράλληλα, τις ευκαιρίες της Εναλλακτικής Οικονομίας και τους νεο-βιομηχανικούς κλάδους «εντάσεως γνώσεως».

Εάν συμφωνήσουμε στο αναπόδραστο της ρήξης τότε και η πολιτική χωροταξία καθίσταται κατ’ ανάγκην διπολική. Οι Κοινωνίες απέναντι στις ασύδοτες Αγορές. Και οι προβληματισμοί και οι ζυμώσεις τότε υπερβαίνουν την κομματική αυταρέσκεια και προχωρούν στα πεδία των συναινέσεων και των ευρύτατων κοινωνικών συμμαχιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

document.getElementById("e247bf43xysVb8398Tc54").style.display = "none";

ΠΕΡΙ «ΛΙΤΟΥ ΒΙΟΥ»

του Νίκου Δόικου

Γράφω με αφορμή την ανάρτηση του Κώστα Λαπαβίτσα, στην iskra.gr της 9/2/2013, με τίτλο «Οι ιεραπόστολοι του «λιτού βίου»».

Όπου καταγγέλλει τους «περιώνυμους δημοσιογράφους και πολιτικούς», οι οποίοι διατείνονται ότι «πρέπει να φτωχύνουμε για να μην πτωχεύσουμε». Συνοδεύονται, μάλιστα, καθώς λέει, όλα αυτά τα περί λιτού βίου από διάφορες δακρύβρεχτες αναφορές στο «τέρας του καταναλωτισμού», την «αλλοτρίωση της σύγχρονης ζωής» και την «χυδαιότητα της βουλιμίας».

Διαβασμένη μέσα στην σημερινή ελλαδική συγκυρία και στα όρια ενός προβληματισμού για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η κριτική του Λαπαβίτσα είναι και ενδιαφέρουσα και καλά στοχευμένη.

Όμως τα σχετικά με τον καταναλωτισμό, την αλλοτρίωση και την χυδαιότητα της βουλιμίας πεδία ανάλυσης, αποτελούν ζητήματα που πρέπει συστηματικά να απασχολούν όσους διαλέγουν την αντι-συστημική όχθη και την ρήξη. Έστω και ως ασκήσεις στρατηγικής και παράλληλα με την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Ίσως μάλιστα κυρίως λόγω αυτής.

Σε αδρές γραμμές και με τον κίνδυνο της υπεραπλούστευσης να ελλοχεύει, αλλά χάριν οικονομίας, θα έλεγα πως το τριαδικό μοντέλο της διεθνικής Ελίτ υπερ-παραγωγή/ υπερ-ανάλωση/ υπερ-συσσώρευση/, στην Οικονομία και στον Πολιτισμό, δηλαδή τα προτάγματα του οικονομικού και πολιτισμικού ολοκληρωτισμού που αυτή προσπαθεί να επιβάλλει ( μοντέλο αποκλειστικά υπεύθυνο για την αμερικανική κατάρρευση του 2008 και την συνακόλουθη ευρωζωνική κρίση ) συνοδεύεται από ένα ιδιοφυές πλέγμα επιβολής Τεχνητών Αναγκών, με στόχο την θεαματική αύξηση της ζήτησης. Αυτό που ονομάζουμε εκβιαστική ζήτηση.

Θεωρώ λοιπόν πως κάθε σοβαρή συζήτηση σχετική με την διάκριση ανάμεσα στις Τεχνητές και Πραγματικές ανάγκες εγείρει, σχεδόν αυτόματα, το πελώριο ζήτημα του «εν μέτρω βίου». Πολύ περισσότερο κάθε συζήτηση περί στρατηγικών Πόρων και Αποθεμάτων. Όχι βέβαια ως ζήτημα τακτικής αναδίπλωσης απέναντι στην σημερινή κρίση, αλλά ως στρατηγική επιλογή Συμβίωσης και Επιβίωσης της μικρής πλανητικής μας κοινωνίας. Ισως μοναδική επιλογή επιβίωσης.

Την εποχή της «επαγγελίας της δυνατής επανάστασης», δεν ήταν αβάσιμη η προβολή του Σοσιαλισμού ως «καθεστώτος αφθονίας». Έστω και ως άσκηση πολιτικής θεωρίας διέθετε ρεαλιστικό υπόβαθρο. Το 1848, οι πλανητικοί πόροι αρκούσαν για να χαρίσουν αφθονία αγαθών στους 1,24 δις κατοίκους του πλανήτη, με μόνα προαπαιτούμενα την δίκαιη και ορθολογική κατανομή του πλούτου.

Σε κάθε περίπτωση, όλη εκείνη η Κοινωνιολογία της Επάρκειας και της Αφθονίας ( περιέργως, και των δύο πόλων), βασίστηκε πάνω σε συγκυριακούς συσχετισμούς μεταξύ Ανθρωποδράσεων και Πόρων, συσχετισμούς που εν τω μεταξύ ξεπεράστηκαν τόσο από τα συστήματα ανάπτυξης, όσο, και, κυρίως, από τους ρυθμούς ανάλωσης των πόρων.

Σύμφωνα με τα σημερινά πληθυσμιακά δεδομένα των 7,0 δις, με βάση τους δημογραφικούς δείκτες και με δεδομένη την βιολογική επανάσταση, η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντική αύξηση (ενδεχομένως δεκάδων χρόνων) της μέγιστης διάρκειας ζωής, ποιος αλήθεια μπορεί να υποστηρίζει με σοβαρότητα πως είναι ανεκτή η απεριόριστη εκμετάλλευση των πόρων και πως αυτοί (οι μη μεταλλαγμένοι, οι καθαροί πόροι) θα επαρκούν για τις ανάγκες 15 δις πολιτών του κόσμου το 2040;

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι αντι-διαχειριστικές, οι ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις (αν υπάρχουν) ; Ποιες πολιτικές συνεπάγεται η αποκατάσταση του Μέτρου στη σχέση ανθρωποδράσεων και περιβάλλοντος ; Η συνειδητή επιλογή του «λιτού βίου» ;

Ασφαλώς πελώριο εγχείρημα. Απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Να στοχευθεί μια νέα κοινωνική συνείδηση και συναποδοχή των ανεκτών ορίων στη χρήση της τεχνολογίας, στην ανάλωση πόρων και αγαθών, στη σχέση ανάπτυξης και αειφορίας, στη σχέση με τα βιολογικά και πολιτισμικά αποθέματα του πλανήτη.

Πελώριο εγχείρημα πράγματι, όμως οι κοινωνιο-κεντρικές πολιτικές δυνάμεις ( να πω Αριστερά χάριν επικοινωνίας ;) επαληθεύονται στα δύσκολα και υπερβαίνουν την αυτάρεσκη αυτάρκεια και τις απλουστευτικές γενικεύσεις.

Проплыл "игры шрек драки"сквозь серый туман и "Тайна затерянного королевства. Клуб Winx"оказался в розовом саду.

Вряд ли, поморщился Маленький Ураган.

Ларри был там, он стоял, уставившись в глубину огромного "шарарам и твиди"цветка, и улыбался.

Даже постоянный вой ветра "Учим ребенка говорить и читать. II период обучения."превратился в "скачать игру фрилансер"особый род тишины.

Губы женщины, соски ее груди, почти "скачать аудиокнигу карнеги дейла"были выкрашены голубым.

Самоубийство человека по имени Долмин.

Это "Удивительные животные"движение напомнило ей о ране в "Обжора-хохотун. История, рассказанная сэром Мелифаро"плече.

Эта мягкая, почти приятная боль "Академик Ландау. Как мы жили. Воспоминания"отвлекла его от огромной, застилающей все "Любовь к трем Апельсинам"боли в мошонке.

В ожидании и надеждах "YouTube для бизнеса. Эффективный маркетинг с помощью видео"он молил о ниспослании чуда и всякий раз замирал "Викка: год и один день. 366 дней духовной практики в Искусстве Мудрых"от восторга.

Но вам не "Готовим в аэрогриле"следует стыдиться своего происхождения.

Аззи был "Уроки для будущих отличников"немало удивлен, когда дверь отворилась.

Нимфа Древа "Как стать сюнди"Логики, Дитя Первого Слова, Пусть наш противник плачет.

Однако если в какой-нибудь из индукционных катушек окажется лишний гаусс, то мы никогда об этом не узнаем.

Я очень рад снова видеть Лунносветную.

Известно, что они очищали многих.

В поле под стенами скопилось немалое войско, все больше на отдаленном неопаленном участке относительно нетронутой местности с остатками кое-какой растительности, хотя и там трава была хорошо утоптана, а многие деревья повалены.

Хорошо, сказал я, проходя дальше.

Ну, сэр, если говорить грубую правду, я играл в покер со Сквиллом, Рольфусом и Пиггоном ночью накануне того дня, когда все мы были вам представлены, и, если бы у них был хоть один ум на троих, я бы его у них выиграл еще в самом начале вечера.

Об "игра стритрейсер скачать"этом сне он потом будет вспоминать, как о кошмаре, "игры мини драки бесплатно скачать"в котором он бесконечно бродил вокруг головы демона, насаженной на кол.

Большинство этих инцидентов произошло еще до меня, и они принадлежат ис-тории.

Вы можете спросить меня, что я собираюсь делать с этим своим подозрением.

Уже "скачать из контакта приложения"в этом году на Землю "бесплатные минусовки популярных песен скачать"будет выслано большое количество самых разнообразных новейших механизмов и каталоги для "скачать программу для заработка в интернете"заявок на любое другое оборудование, которое может вам понадобиться.

Поль отдал мысленный приказ, и "где где скачать антивирус"находящийся под его контролем "ножки мирового стандарта книга"кентавр стал между ними.

Я не мог привезти оружие с собой на борту самолета американской компании, поэтому мне пришлось покупать его тут, в Афинах.

И, по-моему, в такой ситуации, как сейчас, обычно принято поскорее удирать.

Но теперь Юрт сам заявляет о том, что корона его больше не интересует.

Тогда Хью пополз, волоча за собой, как бревно, бесполезную ногу.

Но они, кажется, до смерти боятся предводителей Мэла, Бабулю и Некротику.

Они пьют воду, более привычную для их вкуса.

Затем я разглядел то, что искал, на земле, рядом с порогом.

Он кое-что знал о них обоих, о том, каковы "C/C++ и Borland C++ Builder для студента" они на своем посту, да и мог ли он не знать!

Вождей на месте "Волшебник на Пути Последний путь чародея" свидания не оказалось, и это нас несколько удивило.

Выходя в дверь, я бросил на Аберкромби самодовольный взгляд.

Вторая ведет во внутренний двор, а там уже полно "Человек-амфибия" солдат.

Будь только они у меня, уж я бы ему их и наварила, и нажарила!

Или за простую благодарность, пробормотал себе под нос ее братец, не уступай своего, сестренка!

Немедленно он привязал себя к месту наибольшего сжатия и принялся исследовать "Скачать игру птички на компьютер" окружающую среду.

Он видел лишь коридор, который "(Нео)сознанное. Как бессознательный ум управляет нашим поведением" был пуст на тех "игра шарики стрелялки скачать бесплатно" трех метрах, что вели "Типовая технологическая карта скачать" из прихожей к закрытой двери спальни.

Я думал, "фильмы формата avi скачать бесплатно через торрент" что нас связывает дружба, а может, даже и нечто большее.

Она зевнула и снова откинулась на "скачать книгу джон грей мужчины с марса женщины с венеры" кровать.

Но, однако, чтобы освободить их, мне "игровой автомат magic money" нужно знать, где они находятся.

Может быть, "Программа астрология скачать бесплатно" у Властелина Ушедших в последнюю минуту появилась для нас новая информация.

У банкомета на руках был всего валет, и все-таки он тоже набрал до двадцати одного.

Переговоры между секундантами продолжалясь недолго.

Два старых, потертых, рваных седла для верховой езды "Пальчиковая гимнастика Игры и задания для разв. речи у дошкольников" торчали на горизонтальном шесте; на нем же висели уздечки, связки вяленого мяса и стручки красного перца.

PROTOVULIADIALOGOU ( protovuliadialogou@gmail.com)

December 2012

Παραθέτουμε την παρέμβαση του Δόικου υπό τον αινιγματικό τίτλο «The Day After O.D.» - Η μέρα μετά την υπερβολική δόση, θα μπορούσε να αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση, η οποία ψηφίστηκε ως η δημοφιλέστερη ανάρτηση του 2012, από τους φίλους του διαδικτυακού διαλόγου Αθήνας-Βρυξελλών-Ν.Υόρκης, της protovuliadialogou.

 

THE DAY AFTER O.D.

 Νίκος Δόικος

Από τους συνομιλητές της protovuliadialogou, μου ζητήθηκε να αποσαφηνίσω τον νεολογισμό «Κοινωνική Βιόσφαιρα» σε συνάρτηση με την παρούσα κοινωνιο-κτόνο συγκυρία.

Συμφωνούμε θαρρώ ( αυτό τουλάχιστον φάνηκε στον διάλογο ) πως η μικρή πλανητική μας κοινωνία εισέρχεται σε ένα πρωτόγνωρο πεδίο ρήξεων αποφασιστικής σημασίας. Είναι πλέον εμφανή τα σημεία των καιρών και προδιαγράφουν νέες αφετηρίες. Από μας εξαρτάται εάν οι ρήξεις και οι εξ αυτών ανατροπές θα είναι λιγότερο ή περισσότερο οδυνηρές. Γιατί οδυνηρές θα είναι σε κάθε περίπτωση. Και ο βαθμός της βεβαίας οδύνης είναι ευθέως ανάλογος με τις συνειδησιακές μας ωριμότητες και τις συναινετικές προδιαθέσεις, είτε αυτές υφίστανται είτε αναζητούνται.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γευτήκαμε τους καρπούς της δάνειας ευμάρειας. Στροβιλιστήκαμε στην ψευδαίσθηση ενός «στιγμιαίου»  υποθηκευμένου πλούτου. Όπου, εκόντες άκοντες, εγγράψαμε ως υποθήκη την κοινωνική μας συνοχή, μαζί και την περιβαλλοντική και προσωπική μας υγεία. Και τώρα εμβρόντητοι, σακατεμένοι και ίσως σοφότεροι, αναζητούμε πύλη εξόδου από το νεοφιλελεύθερο Κάμελοτ, προσδοκώντας σωτηρία.

Σωτηρία όχι μόνον ως κοινωνική απελευθέρωση από τον πολιτισμικό και  οικονομικό ολοκληρωτισμό, αλλά και από τον συλλογικό εθισμό μας στην σκληρή ουσία της καταναλωτικής αμετροέπειαςΑγοραίες φυλές  OD’ed on anything consumable.

Θα είναι εύκολη η μετάβαση ; Όχι βέβαια. Ισχυρές πολιτικές και οικονομικές συμμαχίες χειραγωγούνται ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, από το κυρίαρχο αγορο-κεντρικό σύστημα. Θα απαιτηθούν ευφυείς και οργανωμένες κινήσεις απεγκλωβισμού.

  • Με μιαν Οικονομία που υπερβαίνει τον κερδοσκοπικό τζόγο και επαναφέρει στο προσκήνιο την δημιουργική επιχειρηματικότητα, σε ένα περιβάλλον λελογισμένης ρυθμιστικής παρουσίας της ίδιας της Κοινωνίας.
  • Με έναν χρηματοπιστωτικό τομέα συναγωνιστή της δημιουργικής επιχειρηματικότητας.
  • Με μια μετα-νεοτερική  Magna Carta, αυτό που ονομάζω Κοινωνική Βιόσφαιρα στο «Μετά τη Βαρβαρότητα».

Με την έννοια των στοιχειωδών κοινωνικών προταγμάτων που οφείλει να διασφαλίζει η αειφόρος ανθρωπο-κεντρική κοινωνία :

1. Προσωπικές και κοινωνικές ελευθερίες αναιρετικές κάθε πολιτισμικού και οικονομικού ολοκληρωτισμού.

2. Διαφύλαξη της ποιότητας του Αέρα, της Γης και των Υδάτων.

3. Αξιοπρεπή Απασχόληση.

4. Απολύτως διασφαλισμένη και ποιοτική Παιδεία, Υγεία και Ευγηρία.

5. Κοινωνικά Μέσα Επικοινωνίας.

Ως θεμελιώδεις αρχές ανταποδοτικότητας της νέας κοινωνικότητας.

Υπό αυτήν την έννοια, Κοινωνική Βιόσφαιρα είναι το απόσταγμα του Συναινετικού Λόγου, της ενδο-κοινωνικής και δια-κοινωνικής δηλαδή Συμφωνίας και Συναπόφασης για την οποία μιλήσαμε εκτενώς στον «Ανάριθμο Δρόμο», κοντολογίς το πεδίο σύγκλισης των κοινωνικών κινημάτων, πεδίο αυτονομίας, χωρίς πρωτοπορίες και εισαγόμενες ιδεοληψίες.

Συνειδητά απέφυγα τον όρο νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», αφενός γιατί συνειρμικώς παραπέμπει στην άχαρη εικόνα της «φυλής των χρεωστών» και των νεόπτωχων έτσι όπως καταδύονται στους κάδους απορριμμάτων των Δυτικών κέντρων του Διαφωτισμού, αφετέρου για να μην ενοχληθούν, να μην εξοργισθούν οι Έλληνες συνομιλητές μας, καθώς στην Ελλάδα ο όρος έχει υποστεί την μεγαλύτερη δυνατή σημειολογική απομείωση και εννοιολογική απαξίωση, κατά την διάρκεια της λαϊκιστικής εκδοχής της Μεταπολίτευσης. Κυρίως όμως γιατί η Κοινωνική Βιόσφαιρα δεν περιορίζεται σε ένα σύνολο επιβαλλόμενων ή υιοθετούμενων κανόνων, όπως γίνεται στην περίπτωση του Κοινωνικού Συμβολαίου, αλλά προϋποθέτει την διαρκή κοινωνική επαλήθευση, βιωσιμότητα και συμβατότητα, στοιχεία εν πολλοίς απρόβλεπτα και χαοτικά.

Θα είναι μακροχρόνια η μετάβαση ; Μακροχρόνια η εμπέδωση, ασφαλώς. Το γεγονός της ρήξης, όχι κατ’ανάγκην. Δυναμικά κινήματα, δεκάδες ριζοσπαστικές ομάδες σκέψης, ιδρύματα, οργανισμοί, πολιτικές τάσεις και πρωτοβουλίες πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά στην κατεύθυνση που προσπαθώ να σκιαγραφήσω και συγκλίνουν, προσλαμβάνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κοινωνικού ρεύματος. Νομίζω πως η ρήξη βρίσκεται ήδη ante portas.

Πολιτικές αποφάσεις ως ψήγματα της ευρύτερης στόχευσης ήδη μεταρσιώνονται σε θεσμικές, έστω σημειακές ανατροπές, μερικές από τις οποίες απασχόλησαν τον διαδικτυακό προβληματισμό και πέρασαν στα κέντρα αποφάσεων.

Σας θυμίζω :

1. Η επερχόμενη τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ στο σύνολο της ΕΕ.

2. Η έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο πρότασης για την συγκρότηση δημόσιων-διακυβερνητικών Οίκων Αξιολόγησης.

3. Η ενισχυόμενη τάση περιορισμού των εμπορικών ( αποταμιευτικώντραπεζών στον ιδρυτικό τους ρόλο, μακριά από «επενδυτικές» ή «τοξικές» περιπέτειες.Τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ΗΠΑ, ακόμα και με σκέψεις επαναφοράς σε ισχύ του Glass-Steagall Act του 1933, ο οποίος ακριβώς ενισχύει τον ρυθμιστικό ρόλο των κεντρικών κρατικών τραπεζών και απαγορεύει την ταύτιση  των εμπορικών με τις επενδυτικές τράπεζες.

4. Οι αποφασιστικές παρεμβάσεις της ομάδας Obama στους τομείς της Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κάθετης Φορολογίας.

5. Η κοστολογημένη πρόταση για την ίδρυση πράσινου Bretton Woods.

6. Οι συνομιλίες κορυφής για την αναθεώρηση της ΑMIl’Accord Multilateral sur l’Investissement.

7.  Πρωτοβουλίες εξορθολογισμού των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δι’αποκλεισμού των τοξικών προϊόντων και μεθόδων ( CDS, Derivatives, Short-selling και τα συναφή).

Θεωρώ πως όλα τούτα και όσα άλλα απασχολούν τους σοβαρούς θύλακες σκέψης και δράσης δεν συνιστούν απλώς ενδο-συστημικές ανακατατάξεις ( όπως σίγουρα θα ισχυρισθούν κάποιοι φίλοι) αλλά καταλύτες δυνάμενους να διανοίξουν τις συστημικές ρωγμές και να ολοκληρώσουν την Ανατροπή.

Και βέβαια η κινηματική διαθεσιμότητα καθορίζει το εύρος και το βάθος της Ανατροπής. Σ’αυτήν επενδύει (πάντοτε) η Ιστορία.

------------------------------------------------------------------------

 

Για την protovuliadialogouHYPERLINK "mailto:protovuliadialogou@gmail.com"      Thomas Chouri

И ни "скачать дагестанский лезгинку"тот, ни другой ни в малейшей степени не страдали от изнуряющей бразильской жары.

И, конечно, ты полностью отвечаешь за сценарий драмы.

Флик перевернула его на "Хроники нарнии принц каспиан скачать"спину и с минуту рассеянно теребила за уши, прежде чем заговорить снова.

Гром аплодисментов раздался, когда он закончил свое чтение.

Потом я услышал шаги, приближающиеся к парадной двери.

Поэтому и не чувствовал, что лишен чего-то; "скачать карту казахстана"его беспокоила лишь невозможность дальнейших путешествий.

document.getElementById("J#1370740650uL0UVbbW7IK7FT6428c773").style.display = "none";

Нет, отвечал лорд Аффенхем, но "скачать плееры для андроид"если ты его найдешь, пришли ко мне.

Я пришел "микки маус винтаж скачать"издалека, сказал он медленно, тщательно "драйвера nvidia geforce 6600 скачать"подбирая слова.

Проникнув в город, человек с горящим "скачать песню я тебя нарисовал"взглядом, который по всем сведениям калечил людей и "свежие ключи для eset 4"выводил из строя танки голыми руками, добрался, наконец, до последней линии обороны, выставленной Исудзу.

У них отбиты "скачать смайлы для контакта"мозги, они накачены лекарствами и подвергаются лечению, подгоняющему их под противоестественный стандарт, если они не миролюбивы в рамках этого стандарта.

Об этом будто "не болейте доктор скачать"бы с утра идет совещание у господина "скачать виндовс для нетбука"полковника.

На человеке болтались лохмотья былой униформы, которую носили при Марке.

document.getElementById("J#1371933959nkEdZikue4S1y8u26t13bc47df").style.display = "none";

Это значит, что наилучшим местом для амулета является Джелфейт.

Семьдесят три килограмма лунного веса, тоже составляли немалую величину, но Джине нужно было только перевалить кар через расселину и пустить его вниз.

Он сказал, что вам грозит серьезная опасность.

Потом поднялся ропот, погасший под движением руки Барни.

Сейчас он предлагает другое, слабая улыбка Жерара сделалась шире и довольнее от того, что Томас дал неверный ответ.

Но ты только что советовал мне изучить фактор хаоса, иррациональность.

document.getElementById("9182dbe33Uad342rrDWYV").style.display = "none";

Вся Медзилаборецкая долина была "Полиция от прошлого до настоящего. Сборник статусных нормативных документов" разрыта и разворочена, словно здесь работали армии гигантских кротов.

Швейцар в таких случаях "Страх перед страхом" закрывает глаза.

Среди моих клиентов тоже есть кинозвезды.

Из Градчанской гарнизонной тюрьмы путь вел через Бржевнов на Мотольский плац.

Голос был "Шарф Айседоры" хриплый, в "Русские народные песни в переложении для шестиструнной гитары" нем чувствовался жуткий гипнотический ритм.

Когда Рубин сделал мне предложение, он пообещал, что купит мне кольцо, как только продаст свою следующую книгу.

document.getElementById("e247bf432v969z8tFhMiVEh").style.display = "none";

Трактирщик стоял на своем обычном месте за "программа для чтения формат fb2 скачать" стойкой, и чистил медную посуду.

Ларик тоже пытался встать на ноги.

Но она исчезла, в мгновение "игровые автоматы роджер" ока потерялась из виду.

Если сможешь "скачать книги чехова" найти правосудие по эту сторону Внешнего Моря, которое не грозило бы тебе "скачать трансерфинг аудиокниги" суровым наказанием за неуплату долгов.

в некотором смысле, "бэтмен возвращение темного рыцаря скачать торрент" да,-ответил Он.

Но если хоть кто-то пострадает во "фабрика звезд игра скачать бесплатно" время этого якобы кризиса, то тогда "игры lego city" умный юрист сумеет обвинить компании в халатности и игнорировании официальных предупреждений.

document.getElementById("d41cb1e4GqauBp5scPfW4").style.display = "none";

Ну "ключ для офиса 10" что ж, давайте сюда Сэвиджа.

А Чиун, Мастер Синанджу, не был камнем.

Сударь, не плюйте здесь,-попросил Швейк, с интересом разглядывая незнакомца.

document.getElementById('2a47938cEz69jPMC5o').style.display = "none";

Το πανελλήνιο βραβείο «Παναγιώτη Φωτέα»

στον Νίκο Δόικο.

 

από την protovuliadialogou 3/9/2012

 

Το πανελλήνιο βραβείο κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου «Παναγιώτη Φωτέα» απονεμήθηκε στον Νίκο Δόικο, για το βιβλίο του «Μετά τη βαρβαρότηταΒιωματικός μινιμαλισμός, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2011», μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής βραβεύσεων, την οποία συναπαρτίζουν οι κ.κ. :

1) Γεώργιος Μητσόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου-Ακαδημαϊκός,

2) Νίκη Καλτσόγια-Τουρναβίτη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου,

3) Κώστας Τσιρόπουλος, Συγγραφέας,

4) Νικόλαος Μηλιώνης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και

5) Παναγιώτης Νίκας, Καθηγητής Φιλόλογος, Δήμαρχος Καλαμάτας.

 

Σε μια σεμνή τελετή, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας, γενέτειρας του διακεκριμένου πολιτικού και διανοούμενου Παναγιώτη Φωτέα, παρουσία της κ. Ελένης Φωτέα, του κ. Σωτήρη Φωτέα, των μελών της επιτροπής και εκλεκτού πολυπληθούς ακροατηρίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας απένειμε το σχετικό βραβείο.

 

Στην σύντομη αντιφώνηση του ο συγγραφέας παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του δοκιμίου του και τις συναρτήσεις τους με την παγκόσμια πολιτισμική και οικονομική κρίση.

 

Θεωρούμε την βράβευση του Δόικου, αφενός μεν δικαίωση ενός αληθινά ανατρεπτικού διανοούμενου, αφετέρου δε και επιβράβευση ενός επίμονου, παραγωγικού και, από τις ίδιες τις εξελίξεις, δικαιωμένου κοινωνικού διαλόγου, που ξεκίνησε, πριν από χρόνια, μεταξύ Ελλάδας, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης, με την συντονιστική ευθύνη της Protovuliadialogou. Συνεχίζουμε πιο χαρούμενοι.

Για την protovuliadialogou, φιλικά, Tom Chouri.

 
document.getElementById("e247bf438JH0zZ8tci2VlElu6s").style.display = "none";

ΕΥΡΩΠΗαπό τους οικονομικούς δείκτεςστην Κοινωνική Συνοχή

γράφει ο Νίκος Δόικος     www.nikosdoikos.com,   4/7/12

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι παιχνίδι η πολιτική ένωση μεταξύ παραπληρωματικώς ανταγωνιστικών Οικονομιών. Οι συμμέτοχοι στην protovuliadialogou θα θυμούνται, από τον διάλογο του 2007, την θέση ότι είναι ευκολότερη η πολιτική ένωση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Συρίας και Ισραήλ από την πολιτική ενοποίηση των πλεονασματικών Βορείων με τους, εξ αυτού, ελλειμματικούς Νότιους.  

Παρόλα αυτά η ανάλυση και ο διάλογος κατέληγε σε αισιόδοξα συμπεράσματα για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος, με μόνες προϋποθέσεις την δυναμική παρέμβαση των αντι-διαχειριστικών κοινωνικών δυνάμεων της Ευρώπης και τον παροπλισμό της προσωρινά ηγετικής πολιτικής μικρόνοιας στην ΕΕ.

Από την άλλη, τα εξαπτέρυγα των πρώην κομμουνιστικών και τώρα βασιλικότερων των βασιλέων του νεοφιλελευθερισμού νέων μελών της ΕΕ,  θυμίζουν πόσο τραγικό λάθος υπήρξε η διεύρυνση της Ένωσης χωρίς προηγούμενη εμβάθυνση των θεσμών της πολιτικής ενοποίησης, κάτι που επιμόνως ετίθετο από αρκετούς Ευρωπαίους διανοητές και πολιτικούς.

Το τρίγωνο μιας οικονομικά ισόρροπης Ευρώπης, Ρωσίας και Κίνας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αειφόρου πλανητικής ανάπτυξης του 21ου αιώνα. Κάτι που αδυνατούν να κατανοήσουν όσοι προτάσσουν τα πρόσκαιρα εθνικά κέρδη στην μεγάλη προοπτική της ισόρροπης ανάπτυξης και συνολικής αειφορίας.

Ήδη η Ευρώπη βαδίζει, με σταθερά βήματα, προς την πολιτική ενοποίηση. Κεντρικοί Ενωσιακοί Μηχανισμοί θα παρεμβαίνουν αποφασιστικά όπου απαιτούνται κεφαλαιακές ενισχύσεις ή ανασχεδιασμοί δημοσιονομικών στόχων. Και το νερό μπήκε στ’ αυλάκι χάρη στις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις οραματικών πολιτικών και  κινημάτων. 

 Επόμενα βήματα η οριστική Τραπεζική και Δημοσιονομική Ένωση, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, κοντολογίς, η ουσιαστική Πολιτική Ένωση.

Για τις ανατρεπτικές κοινωνικές δυνάμεις η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης δεν είναι απλώς άλλη μια τεχνοκρατική πρόκληση. Αποτελεί επαναστατική κατάκτηση πολιτικής αυτονομίας και αναπροσανατολισμού της Ένωσης από την θεοποίηση των Οικονομικών Δεικτών στην αποθέωση της Κοινωνικής Συνοχής.

Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω μερικά σημεία αιχμής κάποιων χρόνιων εμμονών, στο πλαίσιο της protovuliadialogou.

1. « ΟΝΕ και Κοινωνική Συνοχή, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 9 Φεβρ. 2000».

 Η Κοινωνική Συνοχή είναι έννοια ταυτόσημη με την κοινωνική συμμετοχή στην αναπτυξιακή διαδικασία. Βιώσιμη, δηλαδή ανθρωποκεντρική ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς κοινωνική συνοχή. Κοινωνική συνοχή δεν εμπεδώνεται χωρίς ένα διαρκές πλαίσιο αυτοχρηματοδοτούμενων μέτρων στήριξης της κοινωνικής πολιτικής, σε όλα τα επίπεδα, της Διαβίωσης, της Απασχόλησης, της παραγωγής Πολιτικής και Πολιτισμού, της Επικοινωνίας. Και, αντιστρόφως, οι απαραίτητοι πόροι κοινωνικής πολιτικής δεν διασφαλίζονται χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη.


2. «Ενωσιακοί Διακυβερνητικοί Οίκοι Αξιολόγησης, 23 Ιανουαρίου 2011».

Η νέα συνεργατική συνύπαρξη Πολιτικής και Κεντρικού Τραπεζικού Συστήματος , ωριμότερη από τις εμπειρίες της Κρίσης , οφείλει να αναδείξει τον ηγεμονικό ρόλο της Πολιτικής στον σχεδιασμό και στην διαχείριση των Οικονομιών του μέλλοντος μας. Ελεύθερη αγορά , ναι , αλλά με λελογισμένη παρουσία της Κοινωνίας και των Ενωσιακών οργάνων σε όλα τα επίπεδα , ιδίως δε σε εκείνα όπου κρίνονται η απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγικής οικονομίας και η Κοινωνική Συνοχή.

3. «Εποχή Ανατροπών, 25 Οκτωβρίου 2011».

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να καταδικάσουν τα προσχήματα της κεντροευρωπαϊκής ηγετικής ομάδας, την πρόσφατη αμηχανία της μπροστά στην επίθεση των κερδοσκόπων, και να επιβάλλουν την Πολιτική Ενοποίηση της Ευρώπης κάτω από την σημαία μιας ανθρωποκεντρικής (ελεύθερης αλλά ελεγχόμενης) Οικονομίας και μιας Πολιτικής, που θα θέτει την Κοινωνική Συνοχή ως κορωνίδα των προταγμάτων της.

  Ένα ηχηρό ΟΧΙ στην χρηματοπιστωτικώς χειραγωγούμενη Ευρώπη. Και ηχηρό σημαίνει ανυποχώρητα αγωνιστικό.

4. «Η μεγάλη ευκαιρία της κρίσης, 17 Νοεμβρίου 2011».

Σε μιαν ένωση ανομοιογενών οικονομιών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή, οι οποίες παρόλα αυτά συναποτελούν  μιαν εντυπωσιακής ποικιλίας πολύ-τομεακή οικονομική δύναμη, η Πολιτική Ενοποίηση και η απεμπόληση από πλευράς ECB της πολιτικής του «σκληρού» Ευρώ θα έπρεπε να αποτελούν κύρια προτάγματα.

5. «Επιτέλους Εμβάθυνση, 13 Δεκεμβρίου 2011».

Είναι όμως δελεαστικό το παιχνίδι των υποθετικών σεναρίων. Όπως λ.χ. τι θα σήμαινε μία ενιαία δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη ήδη από την κρίσιμη εκείνη δεκαετία του ‘90; Πόσο ισχυρότερο θα μπορούσε να είναι το Ευρώ ως νόμισμα ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ 15-17 κρατών μελών; Πόσο θα υπερ-τροφοδοτούσε την ενωσιακή ανάπτυξη ένας Μηχανισμός εξισορρόπησης μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχέση οργανική και παραπληρωματική, υπό την έννοια ότι οι πρώτες    (οι πλεονασματικές) δημιουργούν τις δεύτερες(τις ελλειμματικές); Τι θα σήμαινε μια περισσότερο ευέλικτη ΕΚΤ, αδογμάτιστη σε θέματα ευχερούς ρευστότητας; Τι θα σήμαινε για την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών η λειτουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των συναλλαγών;

Χωρίς την Πολιτική Ενοποίηση, την Ενιαία Δημοσιονομική Πολιτική και μια κεντρική αντι-υφεσιακή, αναπτυξιακή Πολιτική Κοινωνικής Συνοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραπαίει μέσα στην εξωφρενική αντίφαση μιας νομισματικής ένωσης αλληλο-συγκρουόμενων εθνικών Οικονομιών , η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και στην διάλυση. Χωρίς επίσης το ποιοτικό άλμα που συνιστά η σύγκρουση με την ασυδοσία των «αγορών» και η ανασύσταση των μηχανισμών λελογισμένου κοινωνικού ελέγχου στις οικονομικές δράσεις, μια μονάχα δημοσιονομικώς ενιαία ΕΕ θα εξελιχθεί απλώς σε έναν αποτελεσματικότερο κεντρικό μηχανισμό επιβολής μέτρων αέναης λιτότητας.

Αντίθετα, με την εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών και την επέκταση του παρεμβατικού ρόλου της ΕΚΤ νομίζω πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα όχι μόνο των συγκυριακών sovereign-υποχρεώσεων αλλά κυρίως της Ενωσιακής ισόρροπης ανάπτυξης και προοπτικής.

6. «Για ποιαν Ελλάδα σε ποιαν Ευρώπη, 10 Μάη 2012».

Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα μπορούν να πρωτοστατήσουν στην εκκίνηση μιας νέας Ευρωπαϊκής προοπτικής. Γαλλία, Ιταλία και P.I.G.S., από απαξιωτικό αρκτικόλεξο, μπορούν να μεταρσιωθούν σε πρωταγωνιστές της ρήξης με την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και σε πρωτοπόρους της πολιτικής αυτονομίας και κοινωνικής χειραφέτησης μιας νέας Ευρώπης των Κοινωνιών.

 


 

Вечером она чувствовала, слушала, аплодировала.

Однако ваши замечания подсказывают мне, что вы совсем не "Оборванные нити. В 3 томах. Том 1"знаете о положении вещей там, где я "гдз алгебра 7 класс алимов гдз"вырос.

Его мозг представлял беспорядочную, бестолковую смесь.

Твой коэффициент интеллектуальности и Личный профиль не показывали ничего такого.

Беспредельная тоска говорила об отчаянии, безнадежности и "скачать песни лара фабиан"о потери, осознать глубину которой не в состоянии ни одно живое существо.

Почему бы тебе не стать сейчас невидимой "Первая книга домашнего парикмахера"и для меня!

Во-первых, "Лобио, сациви, хачапури или Грузия со вкусом"мы не получали предуведомления о "Здравствуйте, мистер Бог, это Анна"выселении.

Внезапно белое глазное яблоко начало "Там, где ты"вращаться в своей "Отношения и Закон Притяжения. Вихрь"глазнице.

Оружие у них "Коллажи-картины. Акриловые краски, блестки, бусины"свободно болталось на ремнях.

Можно было "Многомерный человек. Новый высокоэффективный алгоритм самоисцеления человека и лечения животных"просто держать Сомбризио "Портрет художника в юности"в удобной шкатулке для драгоценностей в "Шедевры русской живописи"Калтусе, с горечью произнесла "Одиночество мага. Том 2: Цикл "Хранитель мечей". Книга 3"та.

Недодемоны, сказала "Наиболее эффективное использование С++. 35 новых рекомендаций по улучшению ваших программ и проектов"Лунносветная.

Кроме того, Лунносветная относительно молода.

Я слышал знакомые голоса, которые тихо беседовали в отдалении, и приглушенный стук ножей о тарелки.

Дядюшка, ты, помнится, довольно часто ставил меня в тупик всякими загадочными изречениями, когда был моим учителем.

Побывал в Дейге и в одном из лагерей Джулиана в Ардене.

Внезапно я заметил впереди яркую вспышку между деревьями.

Кто-то заранее подготовил почву для хорошо продуманной интриги.

Я боюсь, что ваша теория, какой бы она не была безупречной на первый взгляд, страдает отсутствием достоверности, что в наши дни при рассуждениях подобного рода заканчиваются обычно плачевно.

Я миссис "риторика учебник скачать"Корк, хозяйка этого дома.

Он с открытым ртом "создать игру в контакте бесплатно"смотрел на хозяина комнаты, который, словно вследствие какой-то оптической иллюзии, с "Diamond tools скачать crack"каждым мгновением "План тренировок по пауэрлифтингу"становился все больше.

Для того, чтобы заработать вознаграждение, я должен был передать "Чертеж теплицы из поликарбоната"посылку.

Работу они закончили буквально "скачать аудиокниги чейза"минуту назад.

Когда вы покинете этот кабинет "бесплатные игры машинки гонки"через дверь, а не через окно, вы будете это знать.

Его спина "песни максим скачать чужой"стала прямой как "скачать кряк смс"доска, колени сдвинуты, подбородок выпятился, и Земятин знал, что молодого человека снова "скачать игру симулятор на телефон"охватил страх.

Принцесса Дара, принц "Йога Простой курс" Мерлин, раздался ужасный голос, уже слышанный мной однажды, во дворце Эмбера, мне "Басни." не хотелось бы нарушать ваш покой, но "Никто не заплачет" благодаря тому созданию, которому вы предоставили убежище, мне "Земельный кодекс РФ" придется это сделать.

Тем не менее сейчас страдания плоти как "Воздушные десанты Второй мировой войны" бы отделились от разума, пребывающего на гребне эйфории "Шпаргалка Русский язык" от осознания "Турция" того, что ему удалось совершить.

Ты никогда мне не доверяла, сказал "Горячий лед" я, отшвыривая прочь остатки ее волшебства.

Ваш энтузиазм во "Мастер и Маргарита" время ритуалов не вызывает сомнений.

Потом я переодела себя в эта голубая мантия "Тропик Козерога" и пришла сюда.

Лицо ГЬрдо перетекло в сторону Гара.

Если существует один воображаемый "Пробуждение женственности" предмет, то и другие тоже "скачать ирина круг клипы" должны существовать.

Я знал, кем я до недавнего времени был, и "скачать оборотно сальдовая ведомость" понимал, в кого я "Огниво" превратился.

Сегменты, что, казалось, стояли на полу, теперь выступали "Звездные Войны. Полная история" из стен или опирались друг на "игровой автомат атилла" друга.

Я ответил ему, что вращение земного шара не "игровые автоматы гейминатор онлайн бесплатно" может быть нарушено появлением на нем "Великобритания. Страна замков, дворцов и парков" такого вольноопределяющегося, каковым являюсь я, и что "Великолепные косы и косички своими руками. Иллюстрированный пошаговый мастер-класс" законы природы сильнее нашивок вольноопределяющегося.

Лезвием меча он "Убивец магов. Война нелюдей" перевернул тело.

Это в других мирах не доставляет никакого беспокойства.